Månad 18-24

Vi upplever vår andra jul med massvis med paket och mat. Jansson var gott...annars lever vi mest på leverpastejsmörgåsar och banan :)

Nora har lärt sig att sortera efter färg och bygger höga torn med sina Mega Bloks-klossar (med speciella färger), hon gillar bondgården hon fick i julklapp, sorterar djuren och blir ganska arg på Saga när hon inte ställer djuren rätt. Pussla är också kul och hon börjar bli riktigt bra på att lägga de pussel hon har. Bästa sången är utan tvekan "Imse vimse spindel", hon skrattar så fort man börjar sjunga på den, dessutom så går hon ibland runt själv och sjunger och gör rörelser :) Fast det bästa och viktigaste är att man skall klappa efter man sjungit. Gunghästen är lite rolig att ibland gå fram och rida lite på, den låter så roligt då :)

Närmare tvåårsdagen så är pippi den nya favoriten och då skall man sitta på gunghästen framför tv:n så att man kan rida när pippi gör det. Dessutom stänger hon gärna av tv:n för att spegla sig i den och sjunga. Hon har lärt sig alla rörelser och kan nu även sjunga "I ett hus i skogens slut" och "Lilla snigel", dessutom så kommer nu det första ordet som är "ditta" (titta alltså :)). Hon älskar böckerna om Morris och blir ganska sur om man inte har tänkt sig att läsa just Morris på kvällen :)

 

Saga älskar alla figurer som man kan gå runt och tugga på, då speciellt en tjej i rullstol som följde med sjukhuset Nora fick i julklapp. Annars är det bilar som gäller, man kan tugga på dem, köra med dem eller bara gå runt och skaka dem...de bästa bilarna är Byggare Bob-bilarna de fick (Rulle och Menta). Bästa sången är "Imse vimse spindel" här också, hon kan de flesta rörelser men kommer gärna fram till oss och visar att vi skall göra rörelser när vi sjunger (genom att dra i händerna :)).

Närmare tvåårsdagen så är det pippi som gäller här med och hon sjunger gärna med i sångerna. Hon har lärt sig bygga med klossar och att pussla som hon nu tycker är det bästa som finns, speciellt att hämta mamma eller pappa och visa att de skall pussla så hon kan titta på (visar tom vilka bitar man skall lägga och i vilken ordning). På kvällarna vill hon antingen höra om Byggare Bob eller titta i böcker med flikar...att mamma eller pappa läser är inte riktigt intressant än. Hon kan säga sitt namn även om hon inte svarar när man frågar henne :)

På våren 2005 startas en utredning av Saga och Nora då dagis upptäckt att det är lite svårt att få kontakt med dem och att de fortfarande inte pratar kanppt alls. Dessutom tas beslutet att flytta dem till en resursavdelning på ett annat dagis så att de kan få den hjälp de behöver för att utvecklas. Avdelningen är en 2-5årsavdelning vilket innebär att de inte kommer behöva byta dagis igen utan kommer gå kvar på samma ställe fram till skolstart, detta är en av anledningarna till att vi tillslut bestämmer oss för att flytta dem direkt efter semestern detta året.

 

Första gången jag...

Saga

Nora

Klättrar upp på bord och stolar 27/1-05 27/1-05
springer 13/1-05 4/1-05
Första ordet   2/5-05 (titta)

 

Kort på oss när vi är mellan 18 och 24 månader gamla: